Núm.
41
|
|
|
Conflictes d'actualitat
Corrupció política, conflictes a les Xarxes Socials Digitals, violència de bandes de joves i la professionalització dels conflictòlegs són els problemes i reptes públics que els i les alumnes del postgrau de la Universitat de Girona estan analitzant i proposant processos i mesures de solució. Conflictes públics de rabiosa actualitat, característics d'aquests temps, que impliquen i afecten a la ciutadania, als governs i a la societat en general.
L'objectiu del postgrau es dotar-se de competències per abordar i donar respostes als conflictes públics. Per fer-ho amb èxit, cal estar preparats.
|
|
|
VÍDEO
QUÈ FAN ELS NOSTRES ALUMNES?
Seguim amb aquest espai del butlletí que difon els projectes professionals dels alumnes que han passat pel postgrau.
David Bernal és el fundador d'Agora, espai per a la mediació. Va ser alumne de la 5a edició del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la UdG. Va dur a terme les seves pràctiques de postgrau al barri de La Mina a Sant Adrià del Besòs en el Consorci d'Accio Social del Besòs
Ha treballat durant molt anys a l'administració pública local en diferents nivells i àrees oferint diversos serveis amb diferents situacions personals i relacionals : Regidor delegat d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient i Agricultura a l’Ajuntament de Sant Pol de Mar, als Serveis Socials d’Atenció Primària a l’Ajuntament de Canet de Mar, a centres de menors de Manresa (Creu Roja) i Vic (Generalitat de Catalunya), al nucli antic de Barcelona. Un cop efectuat i superat el postgrau ha estat Coordinador del Servei de Mediació de l’Oficina d’Habitatge a l’Ajuntament de Salt i Cap de Servei de Joventut i Dona a l’Ajuntament de Mataró.
En aquest vídeo, en David ens explica com alumne del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (Fundació UdG), els projectes que actualment està impulsant després d'un conjunt d'experiències laborals i professionals desenvolupades durant aquests anys a partir de la formació especialitzada en aquest àmbit.
|
|
Carles Agustí, Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme
|
FORMACIÓ
4a SESSIÓ PRESENCIAL DEL POSTGRAU
Autodeterminació, Participació ciutadana, Violència en la TV, Conflictologia i Gestió de conflictes socials en l'Espai Urbà
El 15 i 16 de març es va dur a terme la 4a sessió presencial del Postgrau Semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (Fundació UdG).
La sessió del dissabte 16 de març es va fer a les instal·lacions de Torre Jussana, centre d'assessorament i formació per a les associacions de l'Ajuntament de Barcelona gràcies al suport del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, a aquests estudis de prevenció, gestió i resolució dels conflictes públics.
Les sessions docents van girar al voltant dels conflictes públics, respecte les qüestions i professors següents:
-
Els processos d’autodeterminació de la mà d’Agustí Colomines, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
-
La participació ciutadana orientada a la gestió de conflictes a càrrec de Daniel Tarragó de Neopolis i professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona.
-
La gestió dels conflictes als mitjans de comunicació per part de Jordi Busquet, sociòleg i professor a la facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull.
-
Àmbits i formules aplicades de conflictologia a càrrec d’Eduard Vinyamata, director dels Estudis de Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya i del Campus per la Pau.
-
Pau Arbós i Juan Miguel Iglesias van presentar i explicar el funcionament del Servei de Gestió de Conflictes Socials en l’Espai Urbà de l’Àrea de Qualitat de vida, igualtat i esports de l’Ajuntament de Barcelona.
Més informació i imatges
|
|
|
PREMSA
ARTICLES
Aquest cop us presentem un parell d'articles de conflictes d'actualitat i un reportatge sobre la reforma de l'administració local que està sacsejant la realitat de la política municipal i comarcal.
Jaume, què no has fet?
L’escàndol sexual del Sr. Jaume Torremadé, president de la Diputació de Girona, alcalde de Salt i màxim dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya a Girona a nordamericanitzat la política Gironina i ha acabat de fer-ho amb la catalana.
Llegir més
Esglèsia Catòlica, S.A.
Enfront dels reptes, problemes i conflictes que viu l'Esglèsia Catòlica, us proposem aquest article de l'economista Xavier Sala i Martín, sempre provocador, publicat a La Vanguardia el 17 de març de 2013 en el qual ofereix pistes de com superar-los.
Llegir més
Una reforma local polèmica
Cinc experts, entre els quals Xavier Pastor -director del postgrau-, defensen el model local català i critiquen la reforma plantejada pel Govern espanyol que no té en compte les particularitats catalanes. Aplaudeixen qualsevol mesura que serveixi per augmentar la transparència i la regulació.
Llegir més
“Es más eficaz el twiter que la lanza. La lanza iba al corazón y los nuevos medios tocan la emotividad, generan odio”
Els experts reconeixen que els nous mitjans de comunicació digital i la seva complexitat compliquen la presa de decisions. Es contradiuen els avantatges i inconvenients sobre el fet que qualsevol fenòmen local pugui esdevenir universal amb l'ús eficient de les tecnologies de la comunicació.
Llegir més
|
|
|
LLIBRES
La Corrupción política
Manuel Villoria
Este libro clarifica qué es y cómo opera la corrupción política, y al tiempo explica la causa de la mala imagen de los partidos políticos y sus representantes. Su objetivo final es el de reivindicar una forma de acción política fundada en valores y principios democráticos, y guiada por la búsqueda del interés general. Para ello, se procede a analizar las más importantes patologías de la actividad política y se demuestra el incumplimiento que cada una de ellas supone de los principios de la democracia y los valores que la fundamentan. Toda persona preocupada por el buen funcionamiento y la calidad de la democracia encontrará en este libro una clarificación de las fuentes del deterioro de las democracias vigentes y un recordatorio de los límites que jamás se han de traspasar en la vida política de nuestras poliarquías.
Ciberètica. TIC i canvi de valors
Josep Lluís Micó
En poc més d’un decenni, internet ha esdevingut un dels eixos centrals de la nostra vida laboral, social i fins i tot familiar. Llocs com Google, Viquipèdia, Facebook, Tuenti o Twitter i aparells com els telèfons intel·ligents o les tauletes tàctils no només han revolucionat la manera que tenim d’informar-nos i de comunicar-nos amb els altres, sinó que ens han fet plantejar nous dilemes ètics, al voltant de qüestions candents com la privacitat, la propietat intel·lectual, la protecció de menors... Com afecta la xarxa als nostres valors? En l’entorn virtual són vàlids els mateixos valors que seguim en el món real? Se n’estan creant de nous? N’hi ha que es troben en perill d’extinció?
Jóvenes, grupos y violencia.De las tribus urbanas a las bandas latinas
Bárbara Scandroglio
Esta obra ofrece una visión de conjunto sobre la violencia juvenil diseccionando sus raíces sociales y estructurales, rompiendo numerosos lugares comunes en el tratamiento del tema de la violencia juvenil en general, y de las bandas latinas en particular. Está basado en una sólida fundamentación teórica y en una rigurosa metodología de análisis, que dota de gran contundencia a los resultados. Plasma un extenso trabajo de campo, en el cual un importante número de jóvenes implicados en la violencia en grupo realizan declaraciones de gran riqueza de contenido. Se cierra, por último, con un esfuerzo de revisión y sistematización de las experiencias de intervención propias y de otros equipos, de obligada lectura para políticos y educadores que trabajan en prevención y resolución de conflictos.
Conflictes i Conflictologia
Eduard Vinyamata
Aquest llibre publicat per l'editorial UOC recull un seguit d'articles i estudis de diferents autors respectes diversos àmbits de conflictologia, com per exemple, el terrorisme, la lluita no violenta, la conflictologia pública i política, els conflictes de l’aigua, els conflictes mercantils i laborals, la por o la conflictologia policíaca, etc. Un dels articles tracta a partir de l'anàlisi de diferents projectes i experiències de gestió de conflictes públics: seguretat, participació serveis personals, immigració, medi ambient, etc., i la possiblitat real que actualment Catalunya disposi d'un model propi des dels governs locals de resolució dels conflictes públics.
|
|
|
NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS
Presentació de l'estudi "El cost dels conflictes a les comunitats de propietaris"
El passat dimarts 5 de març de 2013 a l'Hotel Ultònia de Girona i organitzat pel Col·legi d'Adminstradors de Finques de Girona (CAFGI) es va presentar l'estudi "El cost dels conflictes a les comunitats de propietaris: cap un model més econòmic de resolució de conflictes". Aquesta és la primera investigació a Catalunya que comptabilitza les despeses directes que es derivan de l'aparició de conflictes a les comunitats de veïns i la corresponent gestió per part dels administradors de finques de la demarcació de Girona.
Llegir més, veure fotografies de la presentació i consultar les notícies publicades a La Vanguardia i el Diari de Girona.
Xerrada "A la recerca de la Felicitat". Com esdevenir productors i promotors de la felicitat.
El passat 15 de març a l'Espai Moments de Banyoles es va dur a terme la xerrada "A la recerca de la felicitat" impartida per Xavier Pastor. I és que de la felicitat tothom en parla, però ningú ens donar pistes clares de com aconseguir-la en el context social i comunitari actual, en relació amb els altres. És en aquest sentit que cal donar elements suficients perquè les persones puguin assolir aquesta fita. Una fita a l'abast de tothom. De tothom. Durant la xerrada es van aportar criteris i instruments per treballar aquest tipus de situacions i revertir-les positivament.
Llegir més, veure fotografies de la xerrada i llegir articles sobre el tema
Curs de disseny i gestió de projectes de Resolució de Conflictes
Del 31 de maig al 29 de juny s'organitza com a curs online el mòdul 9 del Diploma de Postgrau en Resolució de Conflictes Públics dedicat al Disseny de projectes de mediació comunitària i resolució de conflictes públics (30 hores).Es tracta d'un curs online per assolir competències en l'elaboració i posada en marxa de projectes de gestió del conflicte públic, concretament per a la seva prevenció i resolució.
Llegir més sobre el curs, els docents i el preu.
Curs d'estiu "Resolució de Conflictes. Formules i tècniques d'anàlisi i intervenció".
De l’1 al 20 de juliol de 2013 es durà a terme el curs d'estiu semipresencial "Resolució de Conflictes. Formules i tècniques d’anàlisi i intervenció". L'objectiu del curs és aportar les bases per a l’anàlisi i la intervenció en la gestió i resolució d’un conflicte per mitjà de l’aprenentatge de les formules i tècniques de la Resolució de conflictes (comunicació, negociació, mediació, facilitació). El curs té 3 sessions online i una de presencial. La presencial s'efectuarà el dissabte 20 de juliol de 10 del matí a les 20 hores de la tarda a Girona. La matrícula s'obrira el mes de maig a la web de la Fundació UdG
9a Edició del Postgrau Semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la UdG
Ja hi han dates per a la 9a edició d'aquest Postgrau Semipresencial pioner i encara únic a Catalunya en l'anàlisi, tractament i intervenció de la conflictivitat pública. Hi ha prevista una sessió informativa per al dimecres, 25 de setembre de 2013 a les 18.30 hores a la Fundació UdG. El postgrau s'iniciarà el 18 d'octubre de 2013 amb la primera sessió presencial. Més informació.
4es Jornades de la Cultura de la Mediació, Universitat de Barcelona.
La crisi ha fet trontollar molts dels pilars que teníem, està fent canviar valors i aporta una mirada diferent a una realitat canviant. I la mediació hi té molt a dir, en aquest situació. La societat actual demana diàleg, demana participació, i la mediació és un eina clau en aquest procés de construcció de xarxa. Consulta el Programa.
|
Organitza |
|
|
|
* Si has rebut aquest email per error o desitjes donar-te de baixa fes click aquí,
* Si desitjes donar-te de alta a la nostra newsletter fes click aquí.
|
|