Titular notícies

Dilluns 7 Juliol 2025

El passat 28 de juny vam dur a terme la 7a i darrera sessió presencial del postgrau de Resolució de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Pràctiques Restauratives. En aquesta ocasió vam realitzar la tradicional foto de grup. Com sempre a fora de l’aula i aquest cop a les instal·lacions de la Fundació UdG.


Foto grup Postgrau Mediacio 2024-2025Sí, precisament, hi ha alguna cosa que caracteritza aquest postgrau, entre d'altres elements, és pel nivell i nombre de sessions que realitzem fora de l’aula visitant serveis i professionals de la mediació a Catalunya i fora: L’Hospitalet de Llobregat (mediació comunitària i mediació nocturna), Rubí, Olot, Barcelona, Madrid (distrito de Villaverde és un dels més poblats).

En les visites als serveis i professionals de mediació tenim l’oportunitat de veure i de conèixer de primera mà en què, com i en quins contextos treballen els mediadors i mediadores. I aquest sens dubte és un fet i un signe que ens distingeix com a formació en resolució de conflictes i mediació a Catalunya i ens fa ser referent respecte a altres formacions durant tots aquests anys.

És més ens fa sentir orgullosos veure com en els 102 serveis de mediació comunitària de Catalunya hi ha treballant exalumnes del postgrau i d’altres especialitzacions en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària i Pràctiques Restauratives de la Universitat de Girona, Fundació UdG, com a coordinadors o coordinadores o com a tècnics i/o tècniques mediadors.

Això mostra la capactitat i la idoneïtat d'aquesta formació per incorporar professionalment persones en aquest àmbit de treball. Penso, per exemple, en els serveis que presten els ajuntaments i els consells comarcals en els diferents àmbits de la mediació comunitària.

És així en base a la pràctica dels nostres estudiants, treballant des dins i sobretot des de fora de l’aula que aconsegueixen assolir les competències per a ser uns bons i bones gestores de conflictes.

Precisament, en la darrera sessió del postgrau, els alumnes en grup o bé individualment van presentar els seus treballs d’investigació i d’aplicació dels mètodes en resolució de conflictes públics a situacions reals i actuals. Aquest és un altres dels nostres trets característics com a formació especialitzada, la de fer que els alumnes treballin amb conflictes reals i d’actualitzat contactant i amb les parts implicades, com si fos un procés de mediació.

Els estudiants d’aquesta edició han presentat els següents treballs: "Elaboració d’un protocol com a eina de resposta als conflictes entre les administracions en motiu de l’obertura de centres d’acollida"; "Narratives des de la mediació comunitària en espais ambientals per a la prevenció i la gestió de conflictes amb èxit"; "Estudi de cas: aplicació de la mediació i processos de resolució de conflictes en matèria d'habitatge". Volem agrair des d'aquí a tots els alumnes la feina fet i els plantejaments pràctics aportats a través de la seva investigació durant mesos.

Si bé les estudiants encara no han finalitzat la seva formació de postgrau, ja que ara tenen que presentar els seus informes de pràctiques o bé el seu projecte final de postgrau, amb la 7a sessió presencial ja han acabat les classes presencials i online. 

En aquest postgrau se surt de l’aula per conèixer de primer mà com treballen els mediadors i les mediadores, els alumnes treballen amb conflictes reals contactant amb les persones i grups que tenen conflictes i aplicant els coneixements en l’anàlisi, la prevenció i la resolució de conflictes.


 

Dimecres 18 Juny 2025

Des del passat 6 de juny ja podeu formalitzar la matrícula de la 22a edició del Postgrau sempresencial de Resolució de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Pràctiques Restauratives de la Universitat de Girona, Fundació UdG. 



Cartell 22ed matricula obertaAquest postgrau, amb 21 edicions impartides ininterrompudament en diferents modalitats, amb més de 400 professionals en actiu, pioner en l’anàlisi i el tractament de la conflictivitat pública, és encara avui és l’únic dedicat exclusivament a aquesta àrea de coneixement i d’intervenció.

Es parteix de la premissa que el conflicte és inherent a les nostres vides, forma part de la quotidianitat, i que el fa ser d’una manera o d’una altra i ens permet assolir solucions exitoses és el seu tractament, la seva gestió i resolució i que impliqui el màxim d’agents afectats des d’una visió positiva i amb criteris de gestió de qualitat.

En els darrers 25 anys a Catalunya i a l’Estat Espanyol – abans a altres països europeus i del món- s’han dut a terme projectes i programes de gestió i resolució de conflictes públics per part d’institucions públiques i organitzacions privades que han facilitat un corpus de coneixement i unes fórmules d’intervenció en aquest camp.

Avui són molts els professionals formats que desenvolupen aquest treball per mitjà de diferents processos en institucions públiques i organitzacions privades en l’espai públic i social en el nostre país.

Aquesta formació contínuament actualitzada dona resposta a les necessitats formatives i professionals que exigeixen les lleis catalanes i espanyoles en aquesta matèria, en concret, la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils; el Decret 135/2012, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat; i “la Ley 5/2012, de 6 de julio, de mediación en asuntos civiles y mercantiles” i la “Ley Orgánica 1/2025, de 2 de enero, de medidas en materia de eficiencia del Servicio Público de Justicia”, respectivament.



Precisament, les exigències de la Llei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència en el Servei Públic de Justícia comporta una empenta laboral important d’aquests professionals, ja que obliga a utilitzar els Mètodes Adequats de Resolució de Controvèrsies (MASC), com la mediació, la conciliació, dret col·laboratiu, l’oferta vinculant i l’opinió experta abans d’un judici en conflictes civils, mercantils i alguns de caràcter familiar.

A partir d’ara, el Diploma també incorpora el conjunt de continguts i processos de les pràctiques restauratives. Aquestes Pràctiques per la prevenció, la gestió i la resolució de conflictes i de la convivència treballen des de la premissa que les persones en conflicte col·laboren en la seva solució de manera col·lectiva, oberts al diàleg, amb una actitud participativa i fent front a les conseqüències que se li derivin conjuntament. Les pràctiques restauratives es basen en la justícia restaurativa.

> Per sabetr-ne més sobre el Programa, docents, metodologia, avaluació, sessions presencials (7), requisits, pràctiques i preu:
https://postgraumediacioconflictes.fundacioudg.org/ 

>> La matrícula d'aquest curs és susceptible de BONIFICAR-SE a través de FUNDAE. Consulta-ho. 


 

Dimecres 18 Juny 2025

El 25 de juny a les 19.00 hores tenim una nova sessió de l’espai d’actualitat i divulgatiu a internet “El Parlament de mediadors” del Diploma d’expert de Resolució de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Pràctiques restauratives de la Universitat de Girona, Fundació UdG amb Pau Canaleta, expert en comunicació política.



Cartell Pau Canaleta Parlament de MediadorsPau Canaleta és consultor de comunicació estratègica especialitzat en governs i institucions. Professor de la UPF, Universitat Oberta de Catalunya i del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Pràctiques Restauratives de la UdG, Fundacio UdG.  Autor de llibres sobre comunicació política i institucional i la construcció del relat. Amb en Pau parlarem sobre la gestió de conflictes través de la comunicació i en la política i el paper de la mediació precisament en aquestes situacions, abans, durant i després.

"Parlament de Mediadors” és un espai d’actualitat i divulgatiu per internet. Dóna a conèixer als mediadores i mediadors del nostre país. Fa familiar i visible el treball i la professió de la Resolució de Conflictes a Catalunya i d’altres professionals que tenen la necessitat d’aplicar aquests coneixements i habilitats.

"Parlament de Mediadors" són entrevistes breus a mediadors i mediadores i professionals de la Resolució de conflictes. Amb una durada d’uns 30 minuts i 15 per preguntes i debat. Per videoconferència (ZOOM). Directes a la informació, conceptes clars, sense embuts i entretingudes.

No t'ho perdis, el proper dimecres, 25 de juny a les 19.00 hores per videoconferència per parlar de Conflictes i comunicació i el paper dels mediadors i mediadores amb Pau Canaleta, expert en comunicació política.

Per assistir-hi, cal inscriure's a través del següent formulari: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeovgZasSUaSL10vBtK6GZk9Jp2nrHf1-s3cj9dtRrygRt2zQ/viewform 

 

Dimecres 25 Setembre 2024

21a edició Diploma d'expertesa semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària. Atenció! Només 15 places.

Si estàs interessada o interessat en millorar les teves competències i habilitats en la gestió i la resolució de conflictes a nivell personal o laboral o et vols dedicar professionalment a la conflictologia i la mediació, aquest és la teva formació ideal.



21a edicioConsulta la informació del curs a:
https://www.fundacioudg.org/ca/diploma-postgrau-resolucio-conflictes-publics-mediacio-comunitaria.html

> Calendari
> Requisits d'admissió
> Sortides professionals
> Objectius
> Metodologia
> Sistema d'Avaluació
> Programa
> Pràctiques o projectes
> Sessions presencials
> Visites a serveis de mediació i gestió de conflictes
> Descomptes i projectes i entitats col·laboradores i per fer pràctiques

Els excel·lents i espectaculars professors i professores del Diploma d'Expertesa (postgrau) de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona són un element diferencial respecte molts altres postgraus i són una de les marques de qualitat d'aquesta formació.
 

Aquest Diploma està homologat i dóna accés al registre de mediadors i mediadores del Centre de Mediació en Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.



Des del 2005, formació pionera i única a Catalunya en l'anàlisi, tractament i intervenció en el conflicte públic i en la conflictivitat pública en tota la seva extensió: en l'espai públic, polítics, de govern, socials, educatius, de seguretat, en les comunitats, esportius, ambientals, en zones d'oci nocturn, etc.

Per aquest postgrau han passat i s'han format més de 300 professionals durant aquests anys millorant les seves carreres professionals i incorporant-se laboralment o liderant serveis i projectes de prevenció, mediació, gestió i Resolució de conflictes a Catalunya.

El postgrau s'iniciarà el 18 d'octubre de 2024 amb la primera sessió presencial i finalitzarà el cap de setmana del 5 de juliol de 2025

Durant aquests 10 mesos es desenvoluparà el treball al campus virtual i en les 7 sessions presencials a Girona, Barcelona, Figueres (Castell de Sant Ferran) i Madrid

Més informació, preu i matrícula

Dimecres 25 Setembre 2024

Aquests i aquestes són els excel·lents i espectaculars professors de la 21a edició del Diploma d'Expertesa semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona que us ajudaran a desenvolupar-lo amb èxit.

professors 21a edicio Resolucio de Conflictes
 
Per ordre d'aparició i Clickant al damunt dels seus noms podeu saber més sobre les seves sessions i cadascun d'ells i d'elles: Xavier Pastor · Eduard Carrera · Marta Bernabeu · Lluís Pastor · Marta Méndez · Òscar Negredo · Jordi Casajoana · Meri Raurich · Josep Armengol · Manel Salvador · Quim Brugué · Sònia Pereda · Jordi Xuclà · Rafael Luna · Oriol Ripoll · Natxo Tarrés · Txell Costa · Ismael Peña · Núria Picornell · Pau Canaleta · Toni Aira · Jordi Busquet · Emma López · Rocio Sampere · Ana Criado · Maria Eugenia Ramos · Yolanda López · Oliver Klein · Ramon Llorente · Àlex Laplana · Conxita Vila · Francesc Sànchez · Marisa Escuer · Monserrat Soler · Xevi Casademont · Gerard Quiñones · Daniel Tarragó · Mònica Bascompte · Meritxell Bellatriu · Javier Latorre · Servicio de Mediación de Villaverde (Madrid) · Carlos Giménez

Durant el curs, altres bons professionals participaran també en la docència del postgrau en funció de l'actualitat o l'interès de la temàtica.
 

Feed RSS de notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa