
Sí, precisament, hi ha alguna cosa que caracteritza aquest postgrau, entre d'altres elements, és pel
nivell i nombre de sessions que realitzem fora de l’aula visitant serveis i professionals de la mediació a Catalunya i fora: L’Hospitalet de Llobregat (mediació comunitària i mediació nocturna), Rubí, Olot, Barcelona, Madrid (distrito de Villaverde és un dels més poblats).
En les visites als serveis i professionals de mediació tenim l’oportunitat de veure i de conèixer de primera mà en què, com i en quins contextos treballen els mediadors i mediadores.
I aquest sens dubte és un fet i un signe que ens distingeix com a formació en resolució de conflictes i mediació a Catalunya i ens fa ser referent respecte a altres formacions durant tots aquests anys.
És més ens fa sentir orgullosos veure com en els 102 serveis de mediació comunitària de Catalunya hi ha treballant exalumnes del postgrau i d’altres especialitzacions en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària i Pràctiques Restauratives de la Universitat de Girona, Fundació UdG, com a coordinadors o coordinadores o com a tècnics i/o tècniques mediadors.
Això mostra la capactitat i la idoneïtat d'aquesta formació per incorporar professionalment persones en aquest àmbit de treball. Penso, per exemple, en els serveis que presten els ajuntaments i els consells comarcals en els diferents àmbits de la mediació comunitària.
És així en base a la pràctica dels nostres estudiants, treballant des dins i sobretot des de fora de l’aula que aconsegueixen assolir les competències per a ser uns bons i bones gestores de conflictes.
Precisament, en la darrera sessió del postgrau, els alumnes en grup o bé individualment van presentar els seus treballs d’investigació i d’aplicació dels mètodes en resolució de conflictes públics a situacions reals i actuals.
Aquest és un altres dels nostres trets característics com a formació especialitzada, la de fer que els alumnes treballin amb conflictes reals i d’actualitzat contactant i amb les parts implicades, com si fos un procés de mediació.
Els estudiants d’aquesta edició han presentat els següents treballs: "Elaboració d’un protocol com a eina de resposta als conflictes entre les administracions en motiu de l’obertura de centres d’acollida"; "Narratives des de la mediació comunitària en espais ambientals per a la prevenció i la gestió de conflictes amb èxit"; "Estudi de cas: aplicació de la mediació i processos de resolució de conflictes en matèria d'habitatge". Volem agrair des d'aquí a tots els alumnes la feina fet i els plantejaments pràctics aportats a través de la seva investigació durant mesos.
Si bé les estudiants encara no han finalitzat la seva formació de postgrau, ja que ara tenen que presentar els seus informes de pràctiques o bé el seu projecte final de postgrau, amb la 7a sessió presencial ja han acabat les classes presencials i online.