Titular notícies

“Si poses mediadors o mediadores nocturns en el teu municipi, la qualitat de vida dels ciutadans i de les ciutadanes i de l’activitat de l’oci nocturn milloraran.”




Avui moltes mediadores i mediadores formats treballen tot l’any prevenint i gestionant conflictes en les zones i activitats de l’oci nocturn.



XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Ser mediadora o mediador nocturn ha esdevingut una de les activitats professionals i de treball amb més possibilitats de trobar feina per a les persones formades en la Resolució de conflictes públics i la mediació comunitària a Catalunya.

La mediació nocturna, com a servei, va néixer a petició d’un ajuntament, de la seva policia, l’any 2016. Des de les aleshores, altres ajuntaments s’han sumat en la contractació d’aquests professionals.  

La petició d’aquell primer ajuntament va sorgir d’una necessitat, poder prevenir i gestionar a temps i en el moment conflictes que es poden donar i es donen en les zones d’oci nocturn i en les activitats relacionades, com per exemple, el botellot.

Amb el temps i la posada en marxa de la mediació nocturna, avui aquest és un dels serveis amb més impacte per reduir les queixes dels veïns i les veïnes, millorar la qualitat del seu descans i l’oferta de l’oci nocturn del municipi.

Durant aquests anys, la mediació nocturna ha estat capaç de reduir, segons el municipi, entre un 80% i un 100% les queixes dels veïns i veïnes en les zones i activitat de l'oci nocturn.



Però aquest servei no només aborda els conflictes i fa compatible els descans dels ciutadans i ciutadanes del municipi amb les ganes de festa de la gent que surt de nit, sinó que també proveeix d’informació i de propostes  als ajuntaments per intervenir en els factors que predisposen a l’aparició d’aquests conflictes i a les causes que els generen.

Així, el servei de mediació nocturna té un caràcter preventiu, reactiu i estratègic davant de les conseqüències negatives, dels conflictes, en les zones i activitats de l’oci nocturn.

Enguany, L’Hospitalet del Llobregat l’ha tornat a posar en pràctica una tercera vegada, un altre cop sota l’epígraf de facilitació nocturna, ja que ja disposen d’un servei de mediació durant el dia, i ampliant les zones de treball i durant tots els dies de la setmana.

Barcelona va començar amb una prova pilot al 2022 en una zona de la ciutat i avui ha esdevingut un servei permanent i amb activitat a tres districtes.

Abans Badalona, Calella, Camprodon, Cambrils, Castelldefels, Girona, Platja d'Aro, Sant Cugat, Tossa de Mar han aplicat o continuen aplicant aquest servei.


 

I és que un servei de mediació que va néixer per donar resposta als conflictes que es donen en les zones d’oci nocturn en el cap de setmana i en els mesos d’estiu, s’ha convertit en una activitat professional durant tots els dies de la setmana i els 365 dies de l’any.



Per aquest motiu, aquest servei és un dels àmbits de la mediació amb un recorregut més ràpid i amb majors probabilitats d’incorporar professionals de la resolució i la gestió de conflictes actualment.

Per a treballar en aquests serveis s'ha d'estar format. Hi ha dues formacions que destaquen pel seu plantejament i les competències que ofereixen per a l'abordatge i la gestió del conflicte en l'àmbit nocturn, comunitari, social i públic, com són: el Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, i del Màster i postgraus de Gestió i Solució de Conflictes de la Universitat Oberta de Catalunya.
 

15/08/2023
Xavier Pastor
Últimes Notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa