Titular notícies

Dimecres 17 Agost 2016
Mediació Esportiva UESA


La UdG, la UOC i la Unió Esportiva Sant Andreu recuperen i tornen a engegar per a la temporada 2016-2017 el projecte pilot de mediació esportiva que en anys anteriors tants bons resultats havia donat.


La UdG, UOC i la Unió Esportiva Sant Andreu van acordar la temporada 2014-2015 desenvolupar un projecte pilot de mediació esportiva per a millorar la comunicació i les relacions entre el cos tècnic i les famílies dels jugadors de futbol base del club. Aquest programa es torna a posar en marxa per aquesta temporada amb possibilitat de prorrogar-lo en anys vinents.

Aquest va ser juntament amb el del Girona FC el primer dels programes que des del postgrau de Resolució de Conflictes Públics de la UdG i del Master en Conflictologia de la UOC es va posar en funcionament.

El programa es desenvoluparà amb la participació dels alumnes dels postgraus i màsters de Conflictologia de la UOC i de la Universitat de Girona (UdG).

La UE Sant Andreu ha detectat que les relacions entre els entrenadors de futbol base i les famílies dels jugadors es poden deteriorar i, a vegades, provocar conflictes greus que poden acabar amb la sortida dels nens i nenes del club. Per això els estudiants de pràctiques de Resolució de Conflictes posaran a prova els seus coneixements de mediació en aquesta experiència pilot. Els nous mediadors donaran suport al cos tècnic i als entrenadors de l’entitat barcelonina amb l’objectiu de pal·liar les desavinences i desacords que sorgeixen sovint amb els pares i mares dels esportistes.

La mediació esportiva pot evitar pèrdues econòmiques dels clubs, i també la fugida de jugadors a altres equips. Xavier Pastor, l’impulsor del projecte i coordinador del màster de Conflictologia de la UOC i Director del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics de la UdG, pensa que amb les estratègies adequades es poden prevenir i resoldre els petits i grans enfrontaments interns del club.

Llegir més

 

Dijous 14 Juliol 2016

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro impulsa aquest estiu un nou servei de mediació. En concret es tracta d'un servei de prevenció, gestió i mediació en conflictes en zones d'oci nocturn.


L'objectiu del servei pilot, vinculat a la Policia local de Platja d'Aro, és abordar, intervenir i oferir propostes de solució a conflictes de baixa intensitat que es produeixen a la via pública i als locals d'oci, per millorar així el civisme i la convivència al municipi. Per fer-ho, els professionals contractats compten amb el compendi de formules i tècniques de la conflictologia i/o Resolució de conflictes: negociació, mediació, facilitació, conciliació i des d'una actitud positiva.

Roda de premsaAquesta actuació es presta per mitjà dels professionals de la Resolució de conflictes i de la Mediació de l'empresa Porta Cabot. Aquesta és l'empresa que també dinamitza els espais de supervisió dels mediadors de la Diputació de Barcelona.






Govern i mediadorsEls mediadors i mediadores que desenvolupen aquest servei són postgraduats en Resolució de Conflictes i Mediació.

En aquest projecte també s'incorporen alumnes de pràctiques de la 11a edició del Postgrau Semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (Fundació UdG).





 
Flayer de difusió del servei de mediació nocturna
Informació del servei de mediacióDifusió servei de mediació

Reportatge-vídeo de TV3 "Mediadors en conflictes d'oci nocturn a Platja d'Aro"
Notícia publicada al Diari de Girona
Notícia publicada al Punt Diari
Notícia publicada al Aragirona.cat
Notícia publicada a VilaWeb
Notícia amb vídeo publicada a TVCostaBrava
Entrevista amb el director del servei i del postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la UdG

Dilluns 30 Maig 2016
L'1 de juny s'obre la matrícula de la 12a edició del Postgrau Semipresencial en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la UdG (Fundació UdG)

 
12 edició Postgrau Resolució de Conflictes i MediacióAquest postgrau dóna accés al registre de mediadors i mediadores del Centre de Mediació en Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Aquest postgrau és pioner i únic a Catalunya en l'anàlisi, tractament i intervenció de la conflictivitat pública en tota la seva extensió: en l'espai públic, polítics, de govern, socials, educatius, de seguretat, en les comunitats, esportius, ambientals, etc. Per més informació podeu consultar el programa.

Per aquest postgrau han passat i s'han format més de 170 professionals durant aquests anys millorant les seves carreres professionals i incorporant-se laboralment o liderant serveis i projectes de prevenció, mediació, gestió i Resolució de conflictes a Catalunya.

El postgrau s'iniciarà el 14 d'octubre de 2016 amb la primera sessió presencial i finalitzarà el cap de setmana del 30 de juny i 1 de juliol de 2017. Durant aquests 10 mesos es desenvoluparà el treball al campus virtual i en les 7 sessions presencials a Girona, Barcelona, Olot, Vic i Figueres.

Projecte pilot de mediació esportivaPer superar aquest postgrau s'ha d'elaborar un projecte professionalitzador o efectuar unes pràctiques en serveis, projectes i programes de resolució de conflictes i mediació. Per exemple, els projectes pilot de mediació esportiva posats en marxa en clubs de futbol com la Unió Esportiva Sant Andreu i en el Girona FC o en el waterpolo en el Club Natació San Andreu han nascut del postgrau i han permès als estudiants l'aplicació dels coneixements adquirits.

Any rera any, aquest postgrau obté excel·lents valoracions dels seus estudiants. Les podeu consultar al canal de youtube ResolucioconflicteTV.

*Hi ha prevista una sessió informativa amb una conferència per al dimecres, 21 de setembre de 2016 a les 18.30 hores a la Fundació UdG.

Més informació, preu i matrícula.
 

Diumenge 24 Abril 2016
A continuació reproduïm les paraules que ha escrit el Juanjo Capdevila, president del Futbol Sala Castelldefels, a la seva plana del facebook en relació al projecte de mediació esportiva que iniciem des de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Girona (Fundació UdG), a través del Master del Conflictologia i el Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació comunitària, respectivament.

Juanjo CapdevilaJuanjo Capdevila
21 abril a les 23:30
Facebook
Avui hem començat a treballar al FS Castelldefels el projecte relacionat amb la Mediació dins de l'àmbit esportiu, de la ma de Xavier Pastor, Director del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (Fundació UdG) i Professor associat, consultor i coordinador dels estudis de conflictologia de la UOC, juntament amb un dels nostres coordinadors esportius, Ivan Jimenez Roig. Projecte on busquem com objectiu la millora de la comunicació i la gestió de les relacions entre el cos tècnic i les famílies dels jugadors/es per l'enfortiment del futbol sala base. Unes relacions que estan integrades dins del triangle "família - jugador/a - tècnic/a", triangle al qual el FSC i jo com a President donem moltíssima importància.
 
Un projecte il·lusionant "capitanejat" per la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
AProjecte Mediació Esportivalumnes en pràctiques del Màster en Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya s'integraran dins de l'estructura del FSC amb l'objectiu de poder detectar amb quins conflictes conviuen al dia a dia els entrenadors i entrenadores del Club, sempre des de la vessant esportiva i social, i poder dotar al cos tècnic dels equips amb eines que permetin poder arribar a solucionar els conflictes i d'aquesta forma entrenar i competir en un ambient sa i en bona sintonia, enfortint la relació entrenador - jugador - familia - club.

Ja vaig pronunciar-me en el seu dia, quan coneixiem el projecte de mediació en primera persona que: "l’objectiu és "aprendre a jugar" en un equip de futbol sala i això implica pel jugador/a: saber jugar (futbolista), en un equip (resta de companys), amb l’objectiu d’aconseguir els millors resultats (èxits) i créixer com a jugador/a i com a persona (educació) en un entorn sa i saludable dins de l'esport (famílies).

Xavier, director del Projecte, ha escollit el FS Castelldefels en l'àmbit del futbol sala per ser una entitat amb un treball d'èxit contrastat i que apostem dia a dia pel tracte humà i la innovació en noves eïnes i mecanismes de treball orientats a oferir un millor servei esportiu i social a les nostres famílies.

Seguim treballant per fer més gran el nostre Club.

‪#‎FSCEscola‬ ‪#‎mediacioesportiva‬ ‪#‎UOC‬ ‪#‎UdG‬
‪#‎valors‬

Dilluns 1 Febrer 2016

Eduard CarreraUna mirada a la Gestió Alternativa de Conflictes (GAC), al seu paper, en les comunitats veïnals
Per Eduard Carrera

 
 

Cada vegada més hi ha increment de les desigualtats, fent-se evident en barris de poblacions catalanes; dificultats econòmiques per part de les famílies, reflectit en una taxa d’atur molt elevada; increment dels llançaments i desnonament, en llars sense cap mena d’ingrés.

El dilluns 18 de gener de 2016 a l'Espai Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona es va celebrar la jornada anual “Promovent la convivència veïnal als municipis”. En aquestes jornades es presenten els resultats dels diferents serveis municipals de mediació de la demarcació de Barcelona.

Amb aquest objectiu, enguany ens varen convidar per fer de moderadors relators en una taula rodona, que es titulava "Convivència entre veïns. Una mirada al paper de la gestió de conflictes en les comunitats veïnals"
 
En la taula, a través dels seus participants, destacaven dues visions dels actors que tenen un paper en la comunitat:
  • D'una banda, trobem la visió dels veïns. Una visió que predisposa a pensar que una reunió de comunitats de veïns podria adquirir un sinònim bèl·lic. És a dir, per els veïns les reunions de comunitat son una guerra en la qual cal estar ben preparat, i on cal portar un escut ben gran per evitar danys irreparables. Veure il·lustració de Forges a el diari El País.
  • De l'altra, també tenim la visió d’administrador de finques, la qual ens fa pensar que estan acostumats a treballar amb la queixa i en la gestió de problemes però des de fa uns quants anys cada vegada més es troben amb problemes de governabilitat i de delegació de la responsabilitat per part dels veïns de la seva gestió. Aquesta visió aposta per contractar més professionals per gestionar les queixes, però no per apostar per un nou model basat en la gestió positiva de conflictes. 
Però més enllà d’aquestes dues visions, hem de tenir en compte el context en el qual ens trobem i que predisposa a un increment de la conflictivitat en les comunitats veïnals, i això és precisament el que defensava en la relatoria d’aquesta taula rodona. Quin és aquest context? Algunes dades rellevants, apunten a que:

1) Cada vegada més hi ha un increment de les desigualtats, fent-se evident precisament en molts dels barris de les ciutats i poblacions Catalanes.

2) Dificultats econòmiques per part de moltes famílies reflectit en una taxa d’atur molt elevada (19,88%), en la destrucció permanent de la ocupació, en un increment de la taxa de morositat en les comunitats (el 2011 la morositat va créixer un 60%), en un increment dels llançaments i desnonament, i en un increment de les llars sense cap mena d’ingrés (95.100 el 2014).

3) Ens trobem també amb comunitats veïnals que reflecteixen la diversitat de la societat. Actualment el % d’immigració es situa al 15,7% però en molts dels barris de les ciutats, com per exemple a Salt, aquest % es pot multiplicar de forma exponencial.

 
Per tant, ens trobem davant un context que predisposa a un increment en les dificultats de les famílies d’arribar a finals de mes – i això inclou dificultats evidents per pagar les quotes de la comunitat- , a que es produeixi un increment de les desigualtats no només entre barris sinó que ens trobem amb símptomes de desigualtats evidents en les comunitats, i en un augment de les problemàtiques que afronten els nostres veïns a causa de l’augment de l’individualisme.
 
En conseqüència, actualment tenim la visió d’una comunitat aparentment molt allunyada dels seus veïns i veïnes. Una comunitat on les persones no compleixen tres elements essencials del que seria una pauta convivencial: proximitat, coneixença i confiança. Però aquesta no és ben bé la realitat, sinó que és el que es visualitza no el que realment existeix, i precisament les experiències de projectes de gestió alternativa o els serveis de mediació contraposen aquesta idea.
 
En definitiva, des de la gestió positiva de conflictes i des dels serveis de mediació es posa la mirada en els veïns, en les seves relacions i en aquelles dificultats i problemàtiques que enquisten la convivència veïnal. Per tant, s’ha de tenir en compte que la gestió alternativa de conflictes és una oportunitat per els municipis per treballar aspectes fonamentals com: la transformació social i la participació dels veïns en la gestió de les seves problemàtiques, en la difusió de un nou tipus de veïnatge basat en la proximitat i en l’atenció a les dificultats dels veïns, en la capacitació a les persones en la gestió de les seves problemàtiques i en promoure la convivència i el respecte a l’altre.
 
Així doncs, i per acabar, la gestió alternativa de conflictes esdevé una oportunitat per fer protagonista al veí, per treballar en què aquest sigui el que agafi les regnes de la comunitat i la convivència, i una manera de construir un nou model d’atenció al ciutadà. Un model que s’ha de basar en la transparència, en l’atenció a les causes i factors dels conflictes, i en l’exigència d’oferir a la ciutadania uns serveis públics de qualitat.

Feed RSS de notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa