Titular notícies
Diumenge 7 Novembre 2021
El proper 21 de gener de 2022 se celebra el Dia Europeu de la Mediació. Aquest és un dels més importants esdeveniments de la mediació durant l'any.

Per aquest motiu, un any més, la Societat Catalana de la Conflictologia, la Universitat de Girona (UdG) a través de la Fundació UdG i la Universitat Oberta de Catalunya per mitjà dels Estudis de Dret i Ciència Política organitzen una jornada en motiu del dia europeu de la mediació per avançar en la reflexió i l'aplicació d'aquests sistemes de resolució de conflictes i, en concret, de la mediació.

Enguany, es compta amb la col·laboració del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i la Sociologia de Catalunya, del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, de l'empresa GIRA-ADR i de l'Institut de Mediació Integral (IMI).

Titol i contingut de la Jornada

Enguany, el títol de la jornada és "Ara o Mai. Bons temps per la mediació". Amb aquest títol es pretén sacsejar al sector dels professionals i les institucions de la resolució i mediació de conflictes a esbrinar el motiu pel qual la societat, les institucions públiques i privades i la ciutadania - tot i tenir conflictes i sovint gestionar-los i resoldre'ls malament-, no contracten els serveis de mediació. I d'altra, reflexionar sobre els bons temps que actualment viu la mediació respecte a anys anteriors com a un sistema òptim per a la gestió de conflictes i la prevenció dels mateixos en un moment en que en la societat hi ha molt malestar i s'acumulen els conflictes no resolts del passat i de nous que no troben una manera eficaç i satisfactoria de solucionar-se.

Ara o Mai és una crida a repensar i articular una vegada per totes les estructures, els serveis i projectes de la mediació al nostre país i si és necessari a repensar unes de noves, vist els pobres resultats obtinguts en el processos de mediació articulats des de l'administració pública i la petició per part de les empreses i les organitzacions.
 

Estructura i Programa

La jornada s'estructura amb:

09.00h a 10.00h. Benvinguda i entrevista-debat: Com ens ha quedat el país avui? Quins conflictes públics i socials ens afecten i afectaran?

Una entrevista inicial amb expertes i experts en aquest cas de la ciència polìtica i de la sociologia, per parlar dels conflictes actuals que viu la nostra societat i les respostes que es donen des dels responsables politics i les administracions públiques.

Gemma Ubasart, professora de Ciència Política de la Universitat de Girona (UdG).

Jérôme Ferret, professor de Sociologia de la Université de Toulouse 1 Capitole.

Entrevista: Xavier Pastor, conflictòleg, politòleg, mediador i professor de resolució de conflictes UdG i UOC.


A continuació, hi ha prevista 3 taules amb format entrevista.

10.00h a 11.00 h. Taula 1. Com són els conflictes en política i com es poden gestionar amb èxit?

La primera és per aprofundir sobre la política i les maneres de gestionar els conflictes i el paper que a la pràctica els mètodes de la resolució de conflictes i la mediació abans, durant i després de l'aparició de conflictes.

Ismael Peña-López, professor de Ciencia Política de la UOC i director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.

Ana Sofía Cardenal, professora de Ciencia Política de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Quico Sallés, periodista especialitzat en crònica política Redactor ElMon.cat i col·laborador en diferents mitjans de comunicació.

Toni Aira, periodista, doctor en comunicació per la Universitat Ramon Llull (URL). Director del Màster en Comunicació Política i Institucional (UPF-BSM)

Modera: Sònia Pereda, Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya.

11.30h a 12.30h. Taula 2. Com són els conflictes a les organitzacions i en quins s'apliquen a la pràctica la mediació i l'ADR?

La segona vol posar llum sobre un sector que sabem que es donen conflictes, en el que seria molt útil l'aplicació de la mediació a tots els nivells i on encara avui no se sap amb exactitud si es contracten o no els nostres serveis. Parlem de l'àmbit de l'empresa i les organitzacions i de les formes d'aplicació de la mediació.

Mireia Calmell, Responsable de Persones i Desenvolupament del MACBA

Natàlia Flores, mediadora i sòcia de GIRA-ADR

Carolina Roca, Socia-Directora General GRUPO INMOBILIARIO ROCA.

Paulino Fajardo, mediador, advocat i professor de Dret a la Universidad Pontificia de COMILLAS (ICADE).

Carolina Nuñez, advocada i corporate counsel per a Amèrica de l'empresa d'energies renovables BayWa r.e.

Mariví Rodríguez,  advocada i gerent a l'Asociación para el Ejercicio de la Mediación y el Arbitraje, ASEMARB.

Modera: Marta Méndez, Gira-ADR

De 12.30h a 13.30h. Taula 3. Com són i haurien de ser les lleis de mediació?

La tercera taula aborda un tema que ha esdevingut polèmic en el sector de la mediació, estem parlant de les lleis que han pretès ordenar, regular i promoure la mediació i que a ulls de tots sembla que no acaben de ser les millors lleis. Ens preguntarem els motius de la creació d'aquestes lleis que tenim ara, però encara millor, preguntarem a experts i expertes quines haurien de ser les lleis de mediació que ens permetin impulsar la professió.

Sara Pose, magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i professora de dret procesal laboral a ESADE.

Ana Criado, mediadora, advocada i presidenta de la Asociación Madrileña de Mediadores (AMM).

Carlos Villagrasa, professor de Dret Civil de la Universitat de Barcelona (UB). Magistrat suplent de l'Audiencia provincial de Barcelona.

Carles Garcia Roqueta, mediador, advocat, diputat de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi de la Advocacía de Barcelona (ICAB). President de la Societat Catalana de Mediació en Salut.

Modera: Jordi Casajoana, Institut Mediació Integral (IMI)

13.30 a 14.00 hores: Entrega de la 1a edició Premis Societat Catalana de Conflictologia i cloenda

Lliurament Premis Societat Catalana de la Conflictologia (SCC). Enguany hi haurà el lliurament de la 1a edició dels premis Societat Catalana de la Conflictologia, en concret al "recorregut professional i acadèmic" i als projectes o serveis d'"innovació en la conflictologia".

Montse Soler, presidenta de la SCC.

Joan Ramon Casals, director general d'entitats jurídiques i mediació de la Generalitat de Catalunya

Inscripcions i preus

Preu inscripció general: 50 €
Preu inscripció col·legis professionals amb descompte: 45 €
Preu inscripció alumnes i exalumnes Postgrau Resolució de Conflictes i Mediació  UdG i Master, Postgraus i especilitzacions Gestió i Solució de Conflictes UOC: 30 €

Formulari d'inscripció
FORMULARI D'INSCRIPCIÓ JORNADA "ARA O MAI"

Modalitat

Per videoconferència a través de la plataforma Zoom.


Diumenge 26 Setembre 2021

Xavier Pastor
Director del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (Fundació UdG).
Professor dels Estudis de Dret, Ciencia Política i Criminologia de la UOC.
Article publicat originalment en castellà el blog IurisCrimPol el 7 de setembre de 2021
Traducció al català de l'autor.

 

"Hi ha com una sensació que els humans no estem bé, que la COVID-19 i no només ella, ha posat les nostres societats i relacions socials cap per avall. Si abans la gent tenia pressa, ara té més. Si abans hi havia poca paciència, ara n'hi ha menys. Si abans gairebé no hi havia temps per pensar en els altres, ara els altres molesten." (...) El nombre i contextos en què els conflictes creixen és cada cop més gran i les pràctiques de mediació també, amb molt bons resultats."



Els mesos d'estiu, en concret les setmanes de vacances, són un bon moment per trobar-se amb la família, amics i companys, per parlar i per pensar. Precisament, fa unes setmanes li comentava a Carles Lama, pianista de prestigi internacional, que aquests són temps de conflictes i que el que ve no és molt favorable per a la bona convivència i per a la pau, no només des del punt de vista climàtic sinó sobre tot social. Ell donava crèdit a les meves paraules i afegia que aquest sentir es percebia més enllà de les nostres fronteres, com una cosa global, ja que ho havia detectat en els seus viatges pels concerts.


Temps de malestar i tensió contínua

Diguem que aquests temps s'estan caracteritzant pel malestar i la tensió contínua. Hi ha com una sensació que els humans no estem bé, que la COVID-19 i no només ella, ha posat les nostres societats i relacions socials cap per avall. Si abans la gent tenia pressa, ara té més. Si abans hi havia poca paciència, ara n'hi ha menys. Si abans gairebé no hi havia temps per pensar en els altres, ara els altres molesten.

I no obstant, tot això que els estic explicant té una traducció positiva per a l'aplicació de la conflictologia, especialment per al mètode i la pràctica de la mediació.


Què són la conflictologia i la mediació?

La conflictologia és el conjunt de coneixements, mètodes i tècniques per a l'anàlisi, abordatge, gestió i resolució de conflictes sense l'ús de qualsevol tipus de violència. Entre aquests mètodes i tècniques es troba la mediació. Algunes i alguns hauran escoltat o llegit sobre ella. La mediació s'ha utilitzat durant dècades en els conflictes bèl·lics com un procediment vinculat a la diplomàcia i com a recurs dialogat per intentar arribar a un acord temporal o definitiu per a la fi de la violència armada entre Estats o els Estats i grups militars opositors.

Des de fa uns anys, la mediació s'utilitza també en conflictes de baixa o mitjana intensitat, per exemple, en els conflictes en les comunitats veïns, en l'ús i compartir dels espais públics, en els conflictes socials, en els laborals, en les escoles, als conflictes familiars, en els conflictes esportius i en els conflictes empresarials i en les zones i pràctiques de l'oci nocturn.


Bons resultats de la mediació

El nombre i contextos en què els conflictes creixen és cada cop més gran i les pràctiques de mediació també, amb molt bons resultats. Un exemple, amb l'aplicació de la mediació a les zones d'oci nocturn es redueix entre un 75% i un 100% les trucades de queixes dels veïns i veïnes a la policia a causa de la música de bars, pubs i discoteques i de la activitat del botellot. Parlant de botellón, amb la mediació nocturna es facilita la reducció en un 90% de la brutícia - bosses, ampolles i gots de plàstic- i les conductes incíviques - vidres trencats, destrucció mobiliari urbà o desperfectes en vehicles aparcados- relacionada amb aquesta activitat. El treball amb totes les parts implicades fa que això sigui possible, ja que si alguna cosa s'ha detectat és que, encara que costi de creure, abans de l'arribada dels professionals de la mediació, la comunicació entre veïns enfadats i locals d'oci nocturn i de l'administració amb practicants del botellot era gairebé inexistent. I això fa molt difícil gestionar positivament els conflictes i trobar opcions de solució satisfactòries per a totes les parts.


Virtuts de la conflictologia i la mediació

Precisament una de les virtuts dels mètodes de la conflictologia, com ara la mediació, és que són els implicats en el conflicte, amb la seva participació activa en el procés, els que arriben a entendre i aconseguir un acord mitjançant una bona comunicació i la generació d'opcions de solució.

Evidentment que les persones en general sabem que l'única manera d'arribar a una solució positiva davant d'un conflicte és el diàleg, però sembla que les condicions actuals no ajuden i que una petita empenta mitjançant l'entrada de persones expertes de la conflictologia i de la mediació no només facilita una millor anàlisi i gestió reeixida del conflicte, sinó que pot evitar l'aparició de conflictes innecessaris, i que en condicions normals serien inexistents.


Conflictes i àmbits de la resolució de conflictes

En aquests últims anys, la mediació s'ha estès per àmbits quotidians de les nostres vides, com per exemple, en les comunitats de veïns amb la creació de serveis de mediació comunitària i / o ciutadana arran dels conflictes de convivència per sorolls, usos indeguts d'espais comunitaris i impagaments de quotes de la comunitat; en els conflictes familiars, especialment de parella i relacionat amb les separacions, divorcis i custòdia dels fills i filles; a les escoles i instituts per gestionar conflictes entre alumnes i amb famílies; a través de les agències i oficines de consum, per reclamacions d'usuaris enfront de companyies i arribant a acords satisfactoris. I recentment al nostre país, la mediació s'ha tornat singular i útil per al sector empresarial i mercantil, a causa de l'afectació de les mesures COVID-19 sobre l'activitat dels tribunals.

I és que la mediació i la resolució de conflictes també s'ha tornat sinònim d'innovació, per exemple, la seva aplicació en l'esport va donar lloc el 2014 a la creació d'un servei pioner de mediació en la Federació Catalana de Futbol, liderat per Javier Latorre, per gestionar els conflictes entre clubs esportius i entre clubs i esportistes. A partir de la mateixa data, clubs de diferents modalitats esportives: futbol, ​​waterpolo, bàsquet, handbol, futbol sala han aplicat i apliquen la mediació i la resolució de conflictes a través dels projectes impulsats per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de la Girona (Fundació UdG), mitjançant els seus màster i postgraus.


La mediació i la gestió de conflictes és innovació

Innovadora i premiada és la mediació nocturna o la gestió de conflictes en zones d'oci nocturn - premi Ammi 2019 de l'Associació Madrilenya de Mediació com el millor projecte estatal de mediació-, amb la qual s'analitzen, s'afronten i es gestionen positivament els conflictes entre veïns i propietaris dels locals d'oci nocturn, i també l'activitat de botellot de joves i no tan joves en carrers, places i platges dels nostres municipis a causa dels sorolls i conductes incíviques de nit.

Però la cosa no acaba aquí, les cuines dels restaurants, la indústria de la moda o la política, en concret la constitució i funcionament dels governs de coalició, són espais de conflictes i d'estudi per part d'experts de la conflictologia i de la mediació, i que, més d'hora que tard, donaran lloc a intervencions i la posada en marxa de serveis de mediació i resolució positiva de conflictes amb professionals formats al capdavant.

Diumenge 13 Juny 2021

Oberta la inscripció a la 18a edició Postgrau Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària. No t'esperis!

Ja pots consultar la informació del postgrau a: https://www.fundacioudg.org/ca/diploma-postgrau-resolucio-conflictes-publics-mediacio-comunitaria.html

Calendari, Requisits d'admissió, Sortides professionals, Objectius, Metodologia, Sistema d'Avaluació, Programa, Docents, Pràctiques, Sessions presencials, etc.

 
18a ed Postgrau resolució de conflictes i mediació UdG

Dijous 4 Març 2021

Vídeo presentació dels apartats més importants del Curs d'Especialització. Models Innovadors: Mètodes per la Resolució de Conflictes i la Mediació a l'Esport i la gestió de les Institucions esportives de la Fundació UdG, Societat Catalana de Conflictologia i el portal de dret i actualitat esportiva Iusport.


Sessió Informativa Curs Esport, Conflicte i Mediació


 

Dissabte 27 Febrer 2021

La Xarxa per la Mediació organitza 3 taules temàtiques com a una jornada el mes de març en la que participen més de 20 persones professionals del sector.

Durant el 2020, l'Associació Xarxa per la Mediació va convidar a més de 20 professionals de la conflictologia a elaborar un vídeo que respongués a la pregunta: "Com veus el present i futur de la gestió dialogada de conflictes com a política pública i les possibilitats de consolidació en la societat actual?"

Els vídeos que es van enregistrar van tenir molt bona acollida en la comunitat mediadora i en general i per aquest motiu es pretén donar continuïtat a la iniciativa amb l'organització d'una jornada. En aquest sentit, el director, Xavier Pastor, i el coordinador, Eduard Carrera, del Postgrau de Resolució de Conflictes i Mediació Comunitària van elaborar els seus vídeos respectius que van tenir un nombre molt alt de reproduccions. També va ser el cas d'altres professors del postgrau com l'Oscar Negredo i la Marta Méndez.

Reacionat amb els vídeos s'han organitzar 3 taules temàtiques amb tres preguntes genèriques i també unes quantes subpreguntes. A les taules hi participaran entre 15 i 20 persones i 2 persones moderadores.

El format té la voluntat de generar CONVERSES, distribuint les paraules i intentant recollir el màxim de veus possibles al voltant d'aquestes afirmacions i/o reflexions i que ens permetin aprofundir en cada una d'elles.

Taula 1 xarxaTaula Temàtica 1: De qui és la mediació?
- Pertany a un col·lectiu professional?
- Algú n'és el pilar?
- Per mediar s'ha de demanar permís a l'àmbit de la justícia?
- Qui es dedica professionalment a la mediació?
- Qui no s'hi dedica professionalment no hi té res a dir?

Dia: Dimarts 9 de març de 18.30 a 20h
Inscripció: https://forms.gle/utYJLaEVpmBDuEGD6



Taula 2 Xarxa per la MediacióTaula temàtica 2: Hi ha mediacions per a tant/a mediador/a?
- Hi ha prous mediacions pels centenars de persones que es formen cada any en masters, postgraus i certificats de professionalitat en l'àmbit de mediació?
- On mediaran totes aquestes persones?
- S'inclouran als registres del Centre de Mediació de Catalunya?
- Conformaran equips?
- Seran funcionaris, autònoms o subcontractats?

Dia: dimecres 17 de març de 18.30 a 20h
Inscripció: https://forms.gle/jLqqfBzhB79Eemux5

 
Taula temàtica 3: Desmuntem la mediació?
- Què queda dels manuals de mediació?
- Són vigents els principis i les eines de la mediació?
- Cal repensar el rol mediador?
- Quins mites han caigut i quins queden per caure?

Dia: dijous 25 de març de 18.30 a 20h.
Inscripció: https://t.co/GtgVWRp2i3?amp=1


 

Feed RSS de notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa