Titular notícies
Divendres 11 Agost 2023

El postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, compta amb convenis amb diferents institucions públiques i privades amb descomptes per als seus membres en el import de la matrícula.


XAVIER PASTOR PÉREZ
11/08/2023

Actualment, el postgrau té convenis amb els següents col·legis professionals i administracions públiques en motiu de l’impuls de la mediació, la promoció del postgrau i descomptes en la matrícula per als seus membres:
  • Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG)
  • Col·legi de Criminologia de Catalunya (ACrimiCat)
  • Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
  • Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC)
  • Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i Esport de Catalunya (COPLEFC)
  • Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS)
  • Ajuntament de Castell - Platja d'Aro
  • Ajuntament de Barcelona
  • Exalumnes del Màsters i Postgraus i Especialitats de Gestió de Conflictes de la UOC
 

Per aquests col·legiats i col·legiats, treballadors i treballadors i exalumnes de Master i postgrau s’ofereix de mitjana un 10 % de descompte en la matrícula del Postgrau.



El postgrau també disposa de convenis, entre d’altres, amb les següents institucions, entitats i organitzacions per a la realització de les pràctiques per als alumnes en serveis i projectes de resolució de conflictes i mediació:
  • Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Figueres
  • Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Girona
  • Ajuntament de Mataró (Servei de Mediació)
  • Ajuntament de Torroella de Montgrí
  • Ajuntament de Rubí (Servei de Mediació)
  • Associació Catalana de Municipis i Comarques
  • Club Gimnàstic de Tarragona (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Club Natació Sant Andreu (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (Unitat de Convivència)
  • Federació de Municipis de Catalunya
  • Fundació Sergi
  • Futbol Sala Castelldefels (Projecte de Mediació Esportiva)
  • Girona FC SAD
  • GIRA-ADR (consultoria dedicada a la gestió de conflictes)
  • Institut Mediació Integral (IMI)
  • Porta Cabot, S.L. (Empresa amb secció de mediació i gestió de conflictes)
  • Societat Catalana de Conflictologia
  • Unió Esportiva Llagostera (Club de Fútbol Badalona Futur)
  • I moltes altres...

Pregunta pel teu descompte i per les altres institucions i organitzacions en les que pots realitzar les teves pràctiques del postrgrau.


Des del postgrau també tenim la possibilitat de signar nous convenis a mida amb entitats o institucions per a la realització de les pràctiques, en aquelles organitzacions on els i les alumnes detecten que hi ha un projecte interessant de gestió de conflictes en qualsevol àmbit i que volen anar a realitzar les seves pràctiques.



Dilluns 7 Agost 2023

Un estudi d’alumnes de la 19a edició del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG, efectuat als docents i l’equip directiu de 3 centres escolars del país constaten que el 61% dels professors i professores enquestats diuen no haver rebut formació en resolució de conflictes.



XAVIER PASTOR PÉREZ
08/08/2023

L’estudi elaborat per l'Amandine Garriga, Laia Pardo i Marta Pérez, i sota de la direcció d'Eduard Carrera, amb el títol “Gestió de conflictes a l’àmbit escolar: Anàlisi de l’ús de la mediació dins els projectes de convivència" té com a objectius, 1) conèixer en profunditat els projectes de convivència de 3 centres educatius  i, 2) explorar la percepció dels docents sobre la mediació, el seu ús per a gestionar els conflictes i els beneficis i/o barreres de la seva implementació.

Cal tenir en compte que aquests darrers anys s’han produït en l’àmbit escolar incorporacions de nous i noves professores, baixes laborals, substitucions i jubilacions i la manca d’accions formatives cap a aquests nous docents que entre d’altres tasques han d’enfrontar-se i donar resposta a un conjunt de conflictes quotidians.
 

Tal com apunten les investigadores en relació als objectius, i és que malgrat l'existència de plans i protocols per a la gestió de conflictes a les escoles, aquests no són suficients per gestionar adequadament els conflictes que hi sorgeixen.


El fet de replicar entre escoles els plans de convivència implica d’entrada que aquests plans actuals no són els adequats per als conflictes i al context escolar i sociocultural de l’alumnat i les famílies.

A més, a través d’aquest plans replicats es continuen aplicant les “solucions” de sempre, basades en sancions i càstigs, i poques vegades o mai la mediació i altres mètodes de resolució de conflictes i en conseqüència, per exemple, no s’ofereixen solucions adequades per a les víctimes de buylling.

En aquest sentit, els professors i les professores afirmen que els hi manca temps per abordar els conflictes del dia a dia i que calen més recursos per gestionar-los satisfactòriament.

Els professors i professores de les escoles i instituts haurien de ser uns i unes especialistes en donar solució als conflictes que es produeixen a les escoles, a més del treball preventiu que es pugui fer. El conflicte és present a les escoles, per diferents motius, però sobretot en les relacions entre l’alumnat, els professors i les famílies. Per aquest motiu, saber com aplicar els mètodes satisfactoris per a les resolució i/o transformació dels conflictes ha de ser una de les qüestions cabdals en la feina dels professors i professores, de l'equip directiu i de l’activitat dels professionals l’escola. En aquest sentit, els enquestats afirmen que els calen recursos i temps per abordar i gestionar aquests conflictes de forma adequada.

Tant és així, que de les respostes dels enquestats s’ha pogut constatar que l’aplicació actual d’aquests mètodes de resolució satisfactòria dels conflictes depèn bàsicament de la voluntat personal dels professors i de l’equip directiu-claustre del moment. Una voluntat que evidentment està estretament relacionada amb les persones que hi ha al capdavant de les escoles i amb els seus coneixements i competències en aquests mètodes. La manca de coneixement en aquests mètodes tendeix a l’aplicació de les solucions de sempre que xoquen amb la lletra sobre mediació dels plans de convivència.
 

Dimarts 4 Juliol 2023

Anàlisi de conflictes reals i propostes de solució a la darrera sessió presencial de la 19a edició del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG.

Al Castell de Sant Ferran a Figueres (Alt Empordà)

El passat 1 de juliol de 2023, al Castell de Sant Ferran de Figueres es va dur a terme la darrera sessió presencial, la setena, de la 19a edició del Postgrau de Resolució de conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona, Fundació UdG.

Des del l’any 2008, com cada any, la darrera sessió presencial del postgrau es realitza al Castell de Sant Ferran, a la fortalesa baluardada de grans dimensions construïda durant el segle XVIII i que constitueix la fortalesa militar de l’època moderna més gran d'Europa.

Durant el curs, es realitzen 7 sessions presencials els divendres tarda i els dissabte, tarda i matí, repartides entre Girona i Barcelona ciutat. També es fa una sessió presencial a Madrid, per contactar amb professionals d'aquesta ciutat i visitar in situ el treball de serveis de mediació. Els alumnes del postgrau també visiten els serveis de mediació i de gestió de conflictes de L'Hospitalet de Llobregat, Olot, Vic i Rubí.

alumnes 19a ed Postgrau de Resolució de Conflictes UdG

 

Darrera sessió presencial

En aquesta darrera sessió presencial del postgrau, les i els alumnes de la 19a edició han presentat els treballs sobre els estudis de cas de conflictes reals que han estat abordant, analitzant i elaborant propostes durant 6 mesos.

En paral·lel a les 15 activitats online i 8 lectures que han de fer i resoldre, els i les alumnes han hagut d’escollir un conflicte real entre els 24 propostes de conflictes que els hi proposem amb l’objectiu d’analitzar-lo, abordar-lo, contactar amb les persones o grups implicats i presentar un conjunt de propostes de solució a curt, mig i llarg termini.
 

Conflictes reals escollits

Aquest treball es fa en grup i es busca que els i les alumnes s’apropin a un conflicte real, a les persones i grups implicats, afectats i interessats, que posin en pràctica i apliquin els mètodes d’investigació i intervenció de la conflictologia, en la gestió i resolució de conflictes que s’han estudiat i s’han treballat en el postgrau.

Entre els conflictes a escollir aquest any els i les alumnes han escollit els següents:
  • Com aplicar la tecnologia a la mediació, en concret la intel·ligència artificial. En què ens pot ajudar?
     
  • Conflictes a l’esport: La prevenció i gestió positiva dels conflictes per a la millora els resultats esportius. Proposta de continguts formatius per a entrenadors i entrenadores de futbol sala (futsal).
     
  • Què saben els professors i les escoles de la mediació? Quan, per què i per a què l’apliquen? Qui ho fa? Propostes de millora.    
     
  • El conflicte en els barris. Per què les associacions veïnals i de comerciants no tenen actuen en la gestió de conflicte i ofereixen un servei de mediació?

Presentació i defensa dels treballs

Les i els alumnes presenten el seu treball en una exposició d’uns 20-30 minuts. Hi ha un tribunal format per al director, coordinadors i dos professors del postgrau que treballen com a mediadores i mediadors o professionals de la resolució de conflictes al nostre país.

Un cop finalitzada l’exposició, el tribunal fa preguntes i observacions sobre el contingut i la metodologia del treball i aspectes comunicatius relacionats amb la presentació. Des del postgrau, es fa èmfasi en tots els aspectes, però molt especialment en la comunicació, ja que els mediadors i mediadores han de ser bons analistes de la comunicació de les persones que es troben en un conflicte i, a la vegada, han de ser uns bons comunicadors, perquè un procés de resolució de conflictes es basa en la comunicació.

Principals resultats

A continuació es presenten de forma breu alguns dels principals resultats dels treballs:


“En què i com ens pot ajudar la tecnologia, en concret la intel·ligència artificial, a la mediació?”:

-    A obtenir dades i informació de forma immediata sobre els conflictes.
-    A saber com s’ha actuat en casos iguals o semblants i què ha funcionat, processos i propostes d'acord.
-    Per simular situacions on puguem provar procediments i accions i comprovar-ne el resultat.
-    Per generar realitats alternatives que ajudin a acostar a les persones i/o grups en el conflicte, a empatitzar i a reconèixer i a valorar la compatibilitat dels seus respectius interessos.






 “Els conflictes a l’esport: La prevenció i gestió positiva dels conflictes per a la millora els resultats esportius. Proposta de continguts formatius per a entrenadors i entrenadores del futbol sala (Futsal)”:

-    Primer, subratllar en general la manca d’aquests contingut en les formacions passades i actuals per a entrenadors i entrenadores de qualsevol nivell;
-    Segon, que existeixen figures semblants o que actuen com mediadors i mediadores, però que  no tenen formació professional ni especialitzada en aquest àmbit ni en aquests mètodes.
-    Tercer, que davant de conflictes a l’esport del futsal s’apliquen sancions, però que això no soluciona les causes;
-    Quart, aquesta formació quan s’aplica permet un triple guany: millora grupal, de rendiment i resultats esportius, i de funcionament i reputació social de club.


Plans de convivencia escoles

“Què saben els professors i les escoles de la mediació? Quan, per què i per a què l’apliquen? Qui ho fa? Propostes de millora.”:

- Calen plans de convivència elaborat a mida de les escoles, i no rèpliques dels uns dels altres.
- Els plans actuals no són adequats, ja que s’apliquen els mètodes de sempre i poques vegades la mediació.
- El 61% dels professors i professores enquestats diuen no haver rebut formació en resolució de conflictes.
- Els professors i les professores afirmen que manca temps i que calen més recursos per gestionar conflictes.
- L’aplicació actual d’aquests mètodes depèn bàsicament de la voluntat personal dels professors i de l’equip directiu-claustre del moment.




AAVV.Barris“El conflicte en els barris. Per què les associacions veïnals i de comerciants no tenen actuen en la gestió de conflicte i ofereixen un servei de mediació?"

En aquest treball s’ha analitzat el cas d’un parell de barris del municipi de Catalunya i s’han detectat les següents qüestions:

- La composició dels membres de les AA.VV és sempre la mateixa, no hi ha rotació ni renovació de les persones al capdavant
- Les AA.VV actuen com a entitat que detecten situacions conflictives, però no s’impliquen en la solució, per separat o conjuntament amb d’altres entitats o ajuntament.
- Les AA.VV cada cop estan deixant de ser agents socials representatius del barri, i només representen una manera de fer d’unes poques persones.

Es parla de que cal anar cap una revisió i modernització d’aquestes entitats que passa per tenir un paper actiu en la gestió dels conflictes i d’implicació i incorporació de la diversitat de persones que viuen i formen els barris. Un paper important de les AAVV passaria per la detecció i prevenció de conflictes.

20 edició del Postgrau

Per aquelles i aquells que esteu interessades i interessats en fer el postgrau per millorar la vostra carrera professional en general, a les organitzacions i/o esdevenir un expert o experta de la resolució de conflictes i de la mediació, podeu accedir a la informació de la 20 edició de la en el següent enllaç:

https://postgraumediacioconflictes.fundacioudg.org/ca/diploma-postgrau-resolucio-conflictes-publics-mediacio-comunitaria.html



 

Dimarts 3 Gener 2023

El proper dissabte 21 de gener de 2023 de 9.00 a 14 hores la Societat Catalana de la Conflictologia, la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Universitat de Girona organitzen, per quart any consecutiu, la jornada en motiu del dia europeu de la Mediació amb el títol "El Valor de la Mediació".

Per als mediadors i mediadores, la Jornada computa com hores de formació continua pel Centre de Mediació.

FINALITAT DE LA JORNADA

Jornada dia europeu mediacio 2023

Els i les que ens dediquem a la Resolució de conflictes, sabem que la mediació té un valor incalculable. Però, pot ser que fins ara no hem estat capaços de saber calcular que pot fer la mediació per a les persones i per a la societat i que aquest sigui un dels nostres principals problemes?

I si ho sabem calcular, aleshores el problema és la forma de comunicar-ho? Periodistes i mitjans de comunicació afirmen que no saben res o molt poc de nosaltres i de la mediació, i, en conseqüència, tampoc la gent. I a les xarxes socials digitals? Malgrat esdevenir l'espai de comunicació i de debat, sembla que es parla una mica o gens de la resolució de conflictes. I malgrat tot, hi ha qui ens troben a faltar.

D’això volem parlar a la Jornada, per difondre aquest àmbit  coneixement i d’expertesa pràctica i aprofundir i donar resposta entre tots i totes a aquests i altres reptes.

La jornada parteix principalment de dos enfocaments: un de crític, per revisar el que sabem, el que diem, el què fem i com s’entén; i un altra d’optimista, per valorar els aspectes que ens apropen a la gent i es fan atractius i útils.

Les taules tindran format d'entrevista amb la finalitat de generar un debat amb mediadors i mediadores i  per mitjà de les aportacions en directe d'especialistes d'altres àmbits i periodistes, per videoconferència.

FORMAT DE LA JORNADA

En format de taules amb mediadors i mediadores, uns experts i experts i periodistes convidats, el moderador i/o la moderadora entrevistarà als convidats amb la finalitat de generar coneixement o obrir un debat sobre els reptes objecte de la jornada.

Entrevista inicial (de 09.00 a 10.00 hores)

La jornada s'inicia amb una entrevista a periodistes i acadèmics del món de la comunicació per saber què se sap sobre la mediació i la resolució de conflictes actualment i com podem fer per arribar al màxim de públic i quines són les qüestions, allò que més es valora, i on hauriem de posar l'accent en la nostra comunicació.
  • Jordi Busquet, doctor en sociologia, professor i responsable de la Xarxa de recerca CONinCOM (Conflicte, infància i comunicació) Universitat Ramon Llull.
  • Francesc-Marc Álvaro, Periodista i escriptor. Escriu a La Vanguardia, a El Temps i a Serra d'Or. Parla a RAC1.
  • Entrevista: Xavier Pastor, conflictòleg, politòleg i mediador.

Taules rodones

Després, hi ha tres taules rodones per seguir tractant sobre aquestes qüestions:

La Taula 1 (de 10.00 a 11.00 hores), a través dels mediadores i mediadors, tractarà d'esbrinar quines són les principals aportacions en la mediació i gestió de conflicte a la FAMÍLIA, amb els VEÏNS i VEÏNES, al BARRI, a la COMUNITAT en el sentit presencial de la paraula, però també a les XARXES SOCIALS DIGITALS.
  • Eduard Carrera, conflictòleg, mediador, professor i codirector del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació comunitària de la UdG.
  • Francesca Ferrari, mediadora i coordinadora de parentalitat.
  • Mon Tur, mediadora de família, advocada i coach, i especialitzada en divorci col·laboratiu.
  • Bàrbara Julve, periodista a RAC1
  • Joan Trias, periodista i presentador del programa "La Caravana" de Ràdio Estel.
  • Yolanda García, periodista del portal Newtral
  • Entrevista: Oscar Negredo, mediador i coordinador del servei de mediació comunitària de L'Hospitalet del Llobregat.

La Taula 2 (de 11.30 a 12.30 hores) es pregunta per aquells aspectes més importants de la mediació i la gestió de conflictes a LA FEINA, en les nostres realcions com a TREBALLADORS I TREBALLADORES, a les ORGANITZACIONS i com a PROFESSIONALS.
  • Carmen Gil, sòcia d’Open Up Barcelona
  • Vanessa Saura, advocada d’empresa de Pepsico.
  • Eva Rimbau, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC
  • Carles Garcia Roqueta, President de la Societat Catalana de Mediació en Salut
  • Josep Callol, director del Diari de Girona
  • Oriol Puig, Sotsdirector del Diari de Girona
  • Entrevista: Natàlia Flores, mediadora i sòcia de Gira-ADR

La Taula 3 (de 12.30 a 13.30 hores) vol posar al damunt de la taula quines són els principals valors i beneficis d'aplicar la mediació i la gestió de conflictes  A L'ESPORT i a L'OCI, en concret en el nocturn que sembla d'entrada on es donen més conflictes o són més mediàtics.
  • Jordi Casajoana, mediador i membre de l'Institut Mediació Integral (IMI)
  • Montse Soler, conflictòloga, mediadora i coordinadora de serveis de mediació nocturna a Catalunya i professora UOC.
  • Alex Luna, periodista esportiu a Gol TV
  • Jordi Plà, director esportiu al club Bàsquet Girona
  • Javier Latorre, expert en dret i mediació esportiva i membre de Iusport
  • Gemma Tubert, periodista de l'Agència Catalana de Notícies
  • Lluís Torrents, co-director del club Razzmataz
  • Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona.
  • Entrevista: Josep Maria Corominas, mediador esportiu

2a ed. Premis Societat Catalana de Conflictologia i Cloenda (de 13.30 a 14.00 hores)

Per acabar la jornada, es farà entrega de la 2a edició dels premis "trajectòria professional" i "Innovació" de la Societat Catalana de la Conflictologia.
I finalment, Elisabeth Saltor, directora del Centre de Mediació de Catalunya de la Direcció general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya realitzarà la cloenda de la Jornada.

Lloc:
  • Online: videoconferència Zoom (als inscrits i inscrites se'ls enviarà l'enllaç unes hores abans)

Preus i inscripció

Preu Inscripció general: 40 €
Preu inscripció col·legis professionals amb descompte: 35 €
Preu inscripció alumnes i exalumnes Màsters i Postgraus Resolució de Conflictes i Mediació: 30  €
Preu inscripció alumnes de graus universitaris i graus superiors: 25 €

Inscripció per mitjà del següent formulari:
Formulari inscripció Jornada "El Valor de la Mediació"


Publicacio Ahora o Nunca. Buenos tiempos para la mediaciónPublicació electrònica de la Jornada "Ara o Mai. Bons temps per a la mediació" del Dia Europeu de la Mediació 2022

Ja et post descarregar la publicació electrònica de la Jornada de l'any passat "Ara o Mai. Bons temps per a la mediació" que la Societat Catalana de la Conflictologia, la Fundació Universitat de Girona i els Estudis de Dret i Ciència política de la UOC van organitzar i celebrar el 21 de gener de 2022, en motiu del Dia Europeu de la Mediació.
https://resoluciodeconflictes.org/news/ca/2022/07/16/0001/publicacio-electronica-de-la-jornada-ara-o-mai-bons-temps-per-a-la-mediacio-del-dia-europeu-de-la-mediacio-2022









 

Dissabte 30 Juliol 2022

Oberta la inscripció a la 19a edició Postgrau Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària. Atenció! Només 15 places.

Ja pots consultar la informació del postgrau a:
https://www.fundacioudg.org/ca/diploma-postgrau-resolucio-conflictes-publics-mediacio-comunitaria.html

Cartells Postgrau Resolucio de Conflictes i Mediacio UdG 2022


> Calendari
> Requisits d'admissió
> Sortides professionals
> Objectius
> Metodologia
> Sistema d'Avaluació
> Programa
> Pràctiques
> Sessions presencials
> Visites a serveis de mediació i gestió de conflictes

Els excel·lents i espectaculars professors i professores del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona són un element diferencial respecte molts altres postgraus i són una de les marques de qualitat d'aquesta formació.

Aquest postgrau està homologat i dóna accés al registre de mediadors i mediadores del Centre de Mediació en Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Des del 2005, formació pionera i única a Catalunya en l'anàlisi, tractament i intervenció en el conflicte públic i en la conflictivitat pública en tota la seva extensió: en l'espai públic, polítics, de govern, socials, educatius, de seguretat, en les comunitats, esportius, ambientals, en zones d'oci nocturn, etc.

Per aquest postgrau han passat i s'han format més de 300 professionals durant aquests anys millorant les seves carreres professionals i incorporant-se laboralment o liderant serveis i projectes de prevenció, mediació, gestió i Resolució de conflictes a Catalunya.

El postgrau s'iniciarà el 14 d'octubre de 2022 amb la primera sessió presencial i finalitzarà el cap de setmana de l'1 de juliol de 2023

Durant aquests 10 mesos es desenvoluparà el treball al campus virtual i en les 7 sessions presencials a Girona, Barcelona, Figueres (Castell de Sant Ferran) i Madrid

Més informació, preu i matrícula

Feed RSS de notícies

Amb el suport  
 
Col·labora:    

 
Ajuntament de Girona






 CNSA


 


 Consorci Acció Social de la Garrotxa